NPSZOKSOK S TELEK
A februrnak kevs elnye van, nem tartozik a legnpszerbb hnapok kz, mgis szp emlkeket gyjthetnk be ilyenkor is, mert javban tart a bli szezon, egymst kvetik a farsangi rendezvnyek.
De tulajdonkppen mi is a farsang: a sz a nmet fasen, faselnszbl ered, jelentse: meslni, pajkossgot zni. A vgsg azon idszakt jelzi, amely a hsvt eltti nagybjtt megelzi. A farsangot rendesen vzkereszttl, azaz janur 6-tl hamvazszerdig, a nagybjt els napjig szmtjuk. Legjellegzetesebb esemnyei az larcos, jelmezes, batyus s gyermekblok. Ez az gynevezett bli szezon, ilyenkor tartjk bljaikat a klnbz szakmai csoportok: jogszok, orvosok, iparosok.
A farsang hazja Olaszorszg, leghresebb a velencei karnevl. Magyarorszgon a legltvnyosabb farsangi alakoskodsa a mohcsi busjrs. A busk fbl faragott larcokban jelennek meg, mozgsuk, viselkedsk ritulisan meg van szabva. A maszkos alakoskods jtkai s a felvonulsok mellett fontos esemnye a farsangnak az evs-ivs s a mulatozs. Bizonyos hshagy keddi szoksok a farsang, illetve az egsz tl elmltt jelzik, pl.: farsangtemets. A telet jelkpez bbot vzbe fojtottk vagy elgettk. A farsanghoz szmos termkenysg s termnyvarzsl cselekmny s hiedelem kapcsoldik, pl.: a farsangi mulatsgon nagyokat kell ugrani, hogy nagyra njn a kender, a hslevesbe ugyanezen clbl hossz laskt kell fzni. Sokfel hshagy kedden kell a vetni val kukorict lemorzsolni, vagy a szls ngy sarkn egy-egy tkt megmetszeni.
Hogy valjban mit is fogyasztottak a rgi farsangi lakomkon, hogy voltak-e kizrlag erre az nnepre ksztett telek, errl sajnos hinyosak az ismereteink. Az biztos, hogy sokat s sokflt ettek, hiszen a sok-sok tel elfogyasztstl a kvetkez v bsgt remltk. Az is biztos hogy farsang elengedhetetlen tele hossz id ta a fnk, amelynek mgikus ert tulajdontottak. Pldul a Szermsgben azrt stttk minden hznl, hogy a vihar el ne vigye a hztett. Az eredeti szalagos farsangi fnk, tovbb a rzsafnk, a forgcsfnk (csrge) cseh fnk mind-mind a farsangi asztalok kedvelt csemegje ma is. Azonban ma nem fnkot stnk, hanem egy msik jellegzetes farsangi telt, kocsonyt ksztnk.
rta: Barta Lszl
RECEPTEK
Apr fnk
Elkszitsi id: kb. 60 perc
Hozzvalk 4 szemlyre: 5 dkg vaj, 15 dkg liszt, 5 dkg cukor, 4 tojs, 1 citrom reszelt hja, s, porcukor, olaj.
Elksztse: A vajat egy csipet sval s a lereszelt citromhjjal egy ednybe tesszk, felntjk 7,5 dl vzzel, s sszeforraljuk. A tzrl levve hozzadjuk a lisztet, simra dolgozzuk, majd visszatesszk a tzre e folytonos kevers mellett addig fzzk, amg el nem vlik a tszta az edny faltl. Ekkor levesszk a tzrl s hozzadjuk a cukrot. Egy serpenyben felhevtjk az olajat, s kiskanllal beleszaggatjuk a tsztt. Aranypirosra stjk mindkt oldalt, majd szrkanllal kivesszk, szalvtval kiblelt tlba, tlcra teszk, hogy a felesleges olajat felszvja. Mg melegen meghintjk porcukorral, s azonnal knljuk.
Szalagos fnk
Szalagos fnk
Elksztsi id: kb. 180 perc
Hozzvalk 6 szemlyre: 50 dkg liszt, 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 2 tojssrgja, 0,5 l tej, 3 dkg leszt, 3 cl rum, egy csipetnyi s.
Elksztse: Az lesztt belemorzsoljuk 3 dl langyos tejbe, hozzadunk 1 kanl porcukrot s 3 kanl lisztet. Jl elkeverjk, s meleg helyen, letakarva felfuttatjuk.
A maradk porcukrot a tojjssrgjval elkeverjk, s a felfuttatott leszts tejhez adjuk. Hozzkeverjk a langyos vajat, a lisztet, s annyi ss tejet, hogy lgy tsztt kapjunk.
Hsz percig dagasztjuk, majd a tetejt liszttel megszrjuk, s meleg helyen, letakarva megkelesztjk. A tsztnak msfl - ktszeresre kell dagadnia.
A megkelt tsztt lisztezett gyrdeszkra bortjuk, s keznkkel ujjnyi vastagsgra sztnyomkodjuk. Fnkszaggatval, vagy egy vizes pohrral kiszrjuk a tsztt, s kifel krkrsen megnyjtjuk, hogy a fnkok kzepe kiss elvkonyodjon.Majd letakarjuk, s mg fl rt pihentetjk.
A pihen id elteltvel kzepesen forr, bsges olajban stjk ki, mgpadig gy, hogy elszr a fnkokat tetejkkel lefel fordtva helyezzk az olajba, s lefedjk az edny tetejt. Amikor a fnkokat tfordtjuk, mr fed nlkl fejezzk be a stst. Ha jl dolgoztunk, fnkjaink oldaln ujjnyi szles vilgos sv keletkezik.
Trfnk
Elksztsi id: kb. 40 perc
Hozzvalk: 25 dkg finomliszt, 25 dkg flzsros tehntr, 2 tojssrgja, 2 dkg vaj, fl csomag stpor, 12 dkg porcukor, 1 csomag vanlis cukor, 1 mokkskanl reszelt citrom-, vagy narancshj, egy csipetnyi s.
Elksztse: A lisztet sszegyrjuk a tehntrval, hozzadjuk a vajat, a tojssrgjkat, a stport, a st, a cukrot s a reszelt citromhjat, vagy narancshjat. Az egszet sszedolgozzuk, majd lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, s kzepes nagysg pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. Az gy kapott kis fnkokat forr olajban kb. 4-5 perc alatt megstjk. Elszr szalvtra szedjk ki, hogy a felesleges olaj felszvdjon. Ezutn porcukorral meghintve, baracklekvrral knljuk.
FORRS
DOKI ~ PAPUCS |