RECEPTEK KARCSONYRA
Itt van nhny recept, ami segtsg lehet a karcsonyi elkszletekkor.
Csszrkrts szaloncukor
Hozzvalk: 1/2 kg cukor, 2 dl vz, zest anyagok: csszrkrte-aroma.
Elkszts: Fl kil cukrot feltesznk fni kt deci vzzel, s folyamatosan kevergetve addig fzzk, amg hlyagos s tltsz nem lesz. Ha mr elgg nyls, levesszk a tzrl. A ppet annyifel osztjuk, ahnyfle cukrot szeretnnk kszteni. Keverjk hozz az zestket. Ezutn egy kicsit langyostsuk meg, hogy jl kenhet legyen, s hideg tlcn simtsuk el 1,5-2 cm vastagsgban. Vizes kssel vgjuk kis tglalap vagy kockaformkra. Az elkszlt szaloncukrot csokoldbevonval is bevonhatjuk. Selyempaprba, majd sznes csomagolpaprba csavarjuk.
Marcipnos szaloncukor
Hozzvalk: 1/2 kg cukor, 10 evkanl vz, marcipn.
Elkszts: Egy lbasba tesznk 50 dkg cukrot s 10 evkanl vizet. Folyamatos kevers kzben a forrstl szmtva 8 percig fzzk. Kzben 6-7 perc utn tnyrra tesznk egy kanl masszt, s gyorsan elsimtjuk: ha srsdik s kemnyedik, akkor elkszlt a massza. Ekkor levesszk a tzrl, s belekeverjk az zestket. Az gy elksztett masszt porcelntlon vagy mrvnylapon nedves kzzel tetszs szerinti vastagsg rdd sodorjuk. Kihls eltt megfelel nagysg darabokra vgjuk. Ha elkszlt, selyempaprba csomagoljuk, s tetszs szerint dszthetjk.
Habcsk
Hozzvalk: 4 tojs fehrje, 30 dkg porcukor, vaj, liszt, 20 dkg dibl
Elkszts: A tojsfehrjkbl (a cukor hozzadsval) laza habot ksztnk, majd az ednyt forr vzbe, vagy gz fl lltva folytatjuk a habverst, amg a hab kiss be nem srsdik. Egy tepsit (stlapot) vkonyan megkennk vajjal, meghintjk liszttel, s arra kiskanllal, vagy nyomzskkal rtesszk a habot. Vgl elmelegtett, de nem tl forr (130 Celsius-fokos) stbe helyezzk, s ott kb. fl ra alatt kemnyre szikkasztjuk a habcskokat.
A masszba sts eltt keverhetnk di-mandult, vagy mogyort is!
KSZNJK!
DOKI | PAPUCS |