Mzeskalcs karcsonyra
Itt a karcsony s nem tudod, hogyan kell mzeskalcsot stni? Itt egy rszletes lers, hogy biztosan sikerljn! :-)
A rgebbi idkben is sokfle mzes stemnyt ksztettek. Nagy rmet szerezve vele a csaldnak s a megajndkozott ismersknek, rokonoknak. A karcsonyi mzesek szinte mindig hozztartoztak az nnep illathoz, hangulathoz. Vannak anykrl lnyokra, genercikrl genercikra rkld receptek. Az albbiakban egy puszedliszer mzeskalcs szszettelvel, elksztsvel szeretnnk megrvendeztetni azokat a kedves olvasinkat, akiknek mg nincs bevlt receptjk, vagy eddig mg nem stttek ilyen finomsgot, de szvesen kiprblnk.
Elnye, hogy a mzet nem kell melegteni, a tsztt nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel elbb elkszthetjk, mert friss marad. Ha meg is szikkad, prs helyen jbl megpuhul.
Hozzvalk:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kvskanl szdabikarbna
2 kvskanl fahj
2 kvskanl rlt szegfszeg
csipet s
10 dkg zsr vagy margarin
3 egsz tojs
2 s fl - 3 dl mz
+ ha dsztjk: egy tojsfehrje
6 evkanl kristlycukor
A porszer anyagokat sszekeverjk, belemorzsoljuk a zsiradkot. A kzepbe ntjk a mzet, beletjk a tojsokat, s az egszet jl sszegyrjuk. (Elfordulhat, hogy a mz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezrt a liszt egy kis rszt az elejn flretesszk, s a kidolgozskor gyrjuk a tszthoz.) A deszkt bven lisztezhetjk. Inkbb arra vigyzzunk, hogy ne legyen tl lgy a tszta, mert akkor tlsgosan megdagad a stben, "elfolyik" a forma, s radsul lukacsos lesz a stemny fellete. A tsztbl egy kisebb darabot vgunk, s alaposan lisztezett deszkn kt-hrom millimter vkonyra nyjtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivgjuk a formkat, s vkonyan kizsrozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kst tesznk al, temelsnl nem deformldik.) Kzepesen forr stben stjk, de nagyon vigyzzunk, hogy meg ne gjen, mert igen hirtelen megsl. A stsek kztt nem kell jrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jnak ltjuk, egy kicsit belisztezhetjk.
Ha magunk tervezzk a sablonokat, formkat, trekedjnk az egyszersgre. A kisebb rszleteket a vgn a cukorhabbal ptolhatjuk.
A kisttt formk fellett cukormzzal dszthetjk, "rhatjuk meg". Ehhez csipet sval felvernk egy tojsfehrjt. A kemny habhoz mintegy hat-ht kzepes kanlnyi cukrot kevernk. A cukorhab egy kis rszt nejlonzacsk sarkba tltjk, befttesgumival szorosan zrjuk. Ezutn a zacsk sarkt 1,5 millimter hosszan levgjuk. (Ha keresztben is ugyangy levgjuk, akkor a nyls csillag alak lesz.) Egyszerre ne tegynk tl sok habot a zacskba, akkor gyesebben tudjuk megfogni. A maradkot fedjk le, nehogy megbrsdjn! A megrand mzeskalcsot, ha szalvtra tesszk, knnyebben tudjuk forgatni. Nhny ra alatt megszrad a dszts.
Ha ajndkba adjuk, celofnba csomagolhatjuk. Ha karcsonyfadsznek is sznjuk, a ksz stemnyeket tvel lyukaszszuk t, s gy crnt fzhetnk bele. (Ha tl prs a laksunk, a tszta megpuhulhat, s a vkony crna hamar "tvghatja magt" a mzeskalcson!) Ha szalagot szeretnnk belefzni, akkor mg nyersen lyukasszuk t, pldul egy filctoll kupakjval. Aki nagyon gyes, kis betlehemet is kszthet (lsd a kpen).
A mzeskalcs ksztse az adventi idszakban a kzs, csaldi kszlet rsze is lehet. A stemnyformk megtervezsnl, a szaggatsban, de fleg a dsztsnl a gyerekek szvesen gyeskednek. Nem beszlve arrl, hogy az nnepen mg nagyobb rmmel knljk, s termszetesen fogyasztjk majd azt a mzes stit, amelynek elksztsben k is rszt vettek.
Sok sikert!
(Bogschn Csuka Zsuzsa receptje alapjn)
KSZNJK!
|